Tijd voor een basisrecept om wafels mee te bakken. Ik ben zelf gek op wafels, pannenkoeken, poffertjes, … ik vind ze zo lekker dat mijn vriend zelf voor mij als verrassing een wafelijzer kocht.
Ik had zelf eerst het gewone wafelijzer van mijn oma\’s helaas hielden die er hier vrij snel mee op. Dus snel even wafeltjes bakken zit er niet in. Ook is het niet zo fijn om al die dampen van het wafels bakken in huis te hebben. Daarom ook dat je zo op de foto\’s zult zien dat ik samen met mijn kids de wafels buiten bak.
Dit heeft als grote voordeel dat de lucht dan buiten hangt en zijn we niet afhankelijk van de afzuigkap die het onvoldoende kan.
Wafels
Ik denk dat wafels ook een vrij typisch Vlaams gerecht zijn. Je hebt de Suiker wafels die ook wel Luikse wafels genoemd worden, de Brusselse wafels, die heerlijke luchtige rechthoekige wafels die niet eens slecht voor je lijn zijn. 😉 En hier een basisrecept voor wafels die je ook goed en makkelijk thuis in je eigen wafelijzer kunt afbakken.
Wafels serveren
De wafels die je met dit basisrecept bakt zijn heerlijk om zo op te eten. Maar je kunt ze ook op andere manieren gaan serveren.
Zo kun je ze eenvoudig met wat poedersuiker erop presenteren, met een bolletje vanille-ijs, aardbeien of kersen, een heerlijke chocoladesaus, …
Kortom genoeg mogelijkheden om zo\’n wafel heel feestelijk te maken.
In mijn artikel over wafelijzers geef ik dan weer tips over hoe je je wafelijzer het best schoon kunt maken. En al is dit bij deze wafel niet zo moeilijk, maar bijvoorbeeld ook hoe je hem schoon krijgt na het bakken van suikerwafels 😉 wanneer het wafelijzer dus vol karamel hangt. Er zijn menige kok die dan hun wafelijzer niet meer schoon krijgen. 😉 Maar vanaf nu dus wel 😉
Wafels – basisrecept
Beschrijving
Heb je thuis een wafelijzer? Probeer dan eens om deze heerlijke wafels op tafel te zetten. Dat is toch eens net iets anders dan een pannenkoek of poffertjes.
Ingrediënten
Bereiding
-
Maak het wafelbeslag
- Doe de bloem in in een mengkom
- Voeg de melk toe al kloppend toe aan de bloem.
- Voeg nu de eidooiers een voor een toe. (Bewaar de eiwitten om straks stijf te kloppen)
- Voeg het water toe en de gesmolten boter (smelt deze in een pannetje of in de microgolf - in stapjes van max 30 sec)
- Voeg nu de vanillesuiker en de gist toe.
- Roer alles goed door elkaar en voeg er dan nog een scheutje arachideolie en een snufje zout aan toe.
- Klop nu het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door dit beslag
-
wafels bakken
- Verwarm het wafelijzer goed voor.
- Doe wat beslag in het midden van het wafelijzer en bak goudbruine wafels.
Tip: Dit duurt zo'n 3 tot 6 minuten. - Ze zijn erg lekker met poedersuiker.